onsdag 22 december 2010
tisdag 21 december 2010
Tomasnatten...
Den 21 december sätter Pelle ut gröten, en påminnelse om att julfriden nu är inne.
Från Kjell Dellerts årstidskalender hämtar vi följande;
Brott som begicks under julfriden var belagda med dubbelt straff. Just på Tomasdagen kunde det hända att husets folk gick ut och reste två "julstänger", en på var sida om förstukvisten (dessa stänger kunde ibland också sättas upp på julaftonen). Stängerna var långa och hade toppruskorna kvar. Det förekom också på vissa håll att byns karlar samlades och gick runt och reste julstänger vid varje gård. Var gång man rest stänger skulle man ha förtäring av gårdens ägare. Det var inte sällan glögg det bjöds på och det är väl inte något orimligt antagande att de sista stängerna man satte upp kom lite snett. En annan tradition vid Tomas var att man då skulle säga upp till avflyttning gårdens råttor och möss. Det tillgick så att far i huset tog på sig sin bästa kostym och gick runt i gården och läste upp ett artigt formulerat uppsägningsformulär. Där kunde man tacka djuren för gott samarbete men säga att de nog skulle få det bättre i nästa gård. Om det fungerade berodde det säkert på att råttorna blev så chockade över att höra far i huset tala på det viset att de gav sig av hals över huvud. Annat mystiskt som antogs hända under Tomasnatten var att vattnet i åarna då brukade rinna baklänges och att källvattnet förvandlades till vin.
söndag 19 december 2010
Nostalgi och verklighet
måndag 13 december 2010
Klart vi bjuder på lucia-fika
Lucia har olika ursprung:
Från söder hämtar vi följande:
På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.
Åsnan får väl här symboliseras av våra matgäster rådjur och hare.
Trevlig lucia!
fredag 10 december 2010
måndag 6 december 2010
Årets Julbord serverat
fredag 3 december 2010
måndag 29 november 2010
"Foderhäck"
måndag 15 november 2010
Så har det firats
Så har älgjägare och vi andra haft fest.
Rätt kul tillställning!
Tack till Per och Svenne som efter långt och mödosamt tankearbete fixat go mat och dryck. Jag är fortfarande helt tagen, detta att få mat utkörd till Målen! Inte nog med det det var eld under maten, kanske inte att rekommendera men så var det.
Vi firade även att Axel & Gerda fått en son-son-son-son som kommer att ha tilltalsnamnet Oliver och som extranamn ha Carl och Fredrik. Gissa om man är stolt när ens namn följer med nedåt i släktträdet.
fredag 12 november 2010
Källbergs rum
måndag 8 november 2010
tisdag 2 november 2010
Lite kunskap om spann och stam
Spann (rymdmått)Spann (fornsvenska: spander) med betydelsen "omspänt" (kärl) var under medeltiden och 1500-talet det viktigaste svenska spannmålsmåttet. (Ordet spannmål innebär just att mäta i spannar!) Från början användes spannen i östra Sverige och har troligen sitt ursprung i Mälarregionen. I södra och västra delen av Sverige (Västergötland, Värmland, västra Småland och Öland) var skäppan det vanligaste spannmålsmåttet. Spannen indelades i 4 fjärdingar och 16 fat (senare kappar).
Det fanns under medeltiden en mängd olika regionala spannmått i Sverige. Flera av dem kan i likhet med skäppan meteorologiskt knytas till det viktigaste hanseatiska volymmåttet, rostocktunnan om 117,3 liter. Rostocktunnan rymde till exempel exakt två västmanlandsspannar eller 2 1/2 stockholmsspann. De norrländska spannmåtten var betydligt mindre och med meteorologisk utgångspunkt i rostocktunnan egentligen halvspannar (ca 30 liter).
Under senmedeltiden och 1500-talet ingick spannen i två parallellt använda måttsystem. Ett äldre där sex spannar utgjorde en tön (ca 300 l) och ett nyare där åtta spannar utgjorde ett pund (ca 400 l). Systemets största enhet var en läst = 96 spannar. En läst spannmål kunde alltså på nivån närmast under definieras som antingen 12 pund eller 16 tön.
För att skapa ordning i den meteorologiska oredan genomfördes under 1600-talet en serie reformer som omfattade i stort sett hela det medeltida måttsystemet. Syftet var att åstadkomma riksmått som var giltiga i hela riket. För spannmåttet fick det först konsekvensen att en spann bestämdes vara = halv tunna. I och med att en rikstunnan om 146,6 liter infördes 1665 blev "riksens spann" därmed med automatik 73,3 liter och följande ordning fastslogs:
en spann = 2 halvspann = 4 fjärdingar = 16 kappar = 28 kannor = 73,28 liter
Stam, tallstam
Den äldsta kända levande svenska tallen står i nationalparken Muddus och är daterad till år 1274. Tänk år 3285 så har våra nyplanterade tallar nått denna ålder. Jo jag vet, vi har satt mest gran...
I pannlampans sken
Gästarbetare
Gästarbete är tillfälligt förvärvsarbete på främmande ort. Ibland har länder med arbetskraftsbrist särskilda program för att bjuda in gästarbetare. Ett exempel är Västtyskland som under åren 1955 till 1977 bjöd in mer än en miljon gästarbetare från länder som Italien, Spanien och Turkiet.
Här nöjer vi oss med en, den bäste, nämligen Sven
onsdag 20 oktober 2010
Dramatik, visst känns det i denna bild
Hösten är Nu
Om hösten går växter in i dormans, de börjar förbereda sig för vintervilan. Processen med att löven gulnar sätts igång genom att växterna börjar producera abskissinsyra. Klorofyllen försvinner därmed från växter som inte är städsegröna, varigenom de gula nyanser som blad och löv alltid har blottläggs. Lövens gulnande hänger samman med att växterna gör sig redo för vintervila och då behöver energin som klorofyllen förbrukar under sommaren.b-karoten och flavonoler (quercetin) står för den gula färgen, och mängden varierar bland olika växter.Blad och löv blir röda av att växten tillverkar antocyaniner under hösten. Olika växter får därför företrädesvis antingen gula eller röda höstfärger. Nyansen påverkas också av vädret. Ju mildare och regnigare höst desto gulare löv, och ju torrare och kallare desto rödare. Löven och bladen fälls genom att bladfästet förkorkas. Förkorkningen fördröjs av goda ljusförhållanden, varför träd som står nära en ljuskälla behåller löven längre än träd som står mörkt. Källa : Wikkipedia
måndag 18 oktober 2010
Lönnen strör sina blad över Målens gräs
Detta lär oss ne.se om lönn;
Lönn är ett medeltungt, hårt och elastiskt träslag som är tämligen lätt att bearbeta och som har ett dekorativt utseende. Fiberstrukturen är vanligen rak men är ibland vågig och bildar då vackert tecknade ytor. Det används till finare möbler, svarveri- och snickeriarbeten samt golv. Faner med vågformig struktur används speciellt till intarsiaarbeten. Virke med s.k. fågelögestruktur, förorsakad av sovande knoppar, ger ett särskilt eftersökt faner.
Tack till er som styckat
Nu är det bara för kockarna att träda in.
Ett tips;
Älg-Wallenbergare med rårörda lingon
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
400 g färs av älg
3 st äggulor
1-2 dl grädde
salt och peppar
1 dl ströbröd
smör
2 dl frysta/färska lingon
0,5 dl socker
Gör så här:
Färs:
Blanda färsen noga tillsammans med alla ingredienser.
Låt smeten bli lös.
Forma små biffar och panera de i ströbröd.
Stek de i smör.
Lingon:
Lägg lingonen i en skål.
Häll över sockret.
Blanda och låt stå i rumsvärme tills sockret har smält.
Ett tips;
Älg-Wallenbergare med rårörda lingon
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
400 g färs av älg
3 st äggulor
1-2 dl grädde
salt och peppar
1 dl ströbröd
smör
2 dl frysta/färska lingon
0,5 dl socker
Gör så här:
Färs:
Blanda färsen noga tillsammans med alla ingredienser.
Låt smeten bli lös.
Forma små biffar och panera de i ströbröd.
Stek de i smör.
Lingon:
Lägg lingonen i en skål.
Häll över sockret.
Blanda och låt stå i rumsvärme tills sockret har smält.
tisdag 12 oktober 2010
Solnedgång, från hemliga tornet
Solnedgång inträffar när man, från en planet eller annan himlakropp som roterar runt solen, tycker sig se solen sakta gå ner över horisonten. På jorden går solen ned i väster.
Solen anses enligt svensk praxis ha gått ner när dess mittpunkt mött horisonten.
Vid solnedgång kan flera olika ljusfenomen uppträda, som exempelvis aftonrodnad, gröna blixten och alpglöd uppstå.
Så säger vetenskapen, men en solnedgång måste upplevas, upplevas från hemliga tornet, där plantskog blivit ungskog, ja ungefär som med våra barn, det oförklarliga sker.
Knäböjande bröder
söndag 10 oktober 2010
Övervakningskamera?
Har ni inte varit på Rockelstad slott?
tisdag 5 oktober 2010
Äppeltjuv
måndag 4 oktober 2010
In väntan på något eller reklam för jaktkläder?
Vägunderhåll
lördag 18 september 2010
tisdag 31 augusti 2010
söndag 22 augusti 2010
Kräftans vändkrets passerad eller på väg?
fredag 13 augusti 2010
torsdag 12 augusti 2010
Vi försöker skapa och återskapa
Den berömda en gång "sju-armade" björken friställs. Pelle kör nya maskineriet, jag röjer. Det blir ljust och ger minne om gamla tider. På fritiden fiskas det med Ingvar i Gunngöl. Åke tittar förbi för att meddela om avverkning på "tresnibben", allt för att danskarna ska få ljus. Varde ljus och det vart ljus...(1a Mos. 1:1-5.)
torsdag 22 juli 2010
Nu och då, vad händer sen?
onsdag 23 juni 2010
måndag 21 juni 2010
Ove och Göte ger oss värdefull rådgivning
tisdag 15 juni 2010
Tema kvinnor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)