Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





onsdag 26 januari 2011

Komplettering av menyn



Jo här väljs och fälls det med stor kunskap.
Om björken som föda kan man läsa följande;
Björk kan tappas på sav om våren, innan bladen slår ut. På ett par timmar kan man från en medelstor björk få ut 2–3 liter. Björksaven är drickbar och kan användas vid matlagning. Den kan också kokas för att få en tjock, söt sirap liknande lönnsirap. Eftersom björksav innehåller 2–3 procent enkla sockerarter kan den jäsas till en svagt alkoholhaltig dryck.
Av nyutslagna blad kan ett c-vitaminrikt te kokas. Den gröna innebarken kan användas till avkok hela året om, men dess näringsvärde är lågt. Under vinterhalvåret (oktober till maj) kan knopparna ätas, råa eller kokta. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
Ur björk utvinner man xylan som kan förädlas till björksocker, xylitol.

1 kommentar:

  1. Såg ko med dubbelkalv som åt knoppar på Luddes fälda björkar i söndags.

    SvaraRadera