Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





måndag 7 november 2011

Om färger


Underlig värld vi lever i; våra gröna granar gör vi blåa för att skydda mot betesskador.
Detta har jag lärt mig om färgerna grönt och blått;
Grönt har fått sitt namn efter verbet 'att gro' och i symbolspråket används det när vi talar om växter, liv och grödor. Grönt har därför blivit hoppets och fruktbarhetens kulör. I öknen står det gröna för skillnaden mellan liv och död och blev då också profeten Muhammeds speciella kulör – idag Islams heliga kulör. Grönt står också för fred och frihet. Därför finner vi grönt i de allra flesta nationers flaggor.Grön är kall och ren och sägs ha en lugnande effekt, och har använts på sjukhus och i barnrum i generationer. Ju ljusare kulören blir, desto kallare och mer steril blir den. Blandad med gult blir den vänlig och nära. Blandad med blått blir den kall och frisk. Eftersom det sägs att grönt stimulerar till meditation och lugn, blev det även bibliotekens kulör.
Blått räknas till den mest attraktiva i färgskalan. Kanske för att de två största exponenterna för kulören är havet och himmelen. Eftersom kulören var så kostsam och svår att framställa, fick den status som ädel och gudomlig och blev av den anledningen en kulör för kyrkor, överklassen och de kungliga.Blått ger tillit, därför har kulören varit bankernas och storindustrins kulör. Blått har också alltid varit förenat med auktoritet, stabilitet och trygghet – och används av den anledningen i maritima miljöer, på uniformer och på skyltar som signalerar stabilitet, som t.ex. parkeringsskyltar. Blått har sedan gammalt använts i kök på grund av sin friskhet, men också för att man menade att den starka blå kulören håller flugor och insekter borta.
Källa: http://www.collective.se/farglara/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar