Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





fredag 9 maj 2014

Dramatiskt när älgkorna stöter bort fjolårskalvarna

Inom djurvärlden kan vi under våren få uppleva grymma brytningar mellan mor och barn. Älgen visar nämligen under maj månad upp en sida som chockar hennes avkommor. Då gör hon nämligen allt för att få sina ungar, som föddes året innan, att försvinna. Det kan gå riktigt bryskt till.
 Bilden är fotograferad mot gränsen till Klenemåla

Älgkon vänder sig plötsligt emot de ungar som hon födde förra året. Mycket aggressivt visar älgkon att kalvarna måste lämna henne.
För älgkalven är det chockartat. I ett års tid har modern varit både beskyddande och trygg att följa.
De har rört sig tillsammans över stora områden för att söka mat och vila. Det finns inget som tyder på att kalvarna plötsligt ska stötas bort.
Men i maj ska älgkon föda nya kalvar. Under älgkons kalvningstid drar hon sig undan från andra älgar. Därför blir hon också så aggressiv mot fjolårskalvarna. Om de inte frivilligt lämnar henne kan hon sparka dem så att de förstår allvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar