Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 26 oktober 2014

Konstverk över Wargsmålas ägor

Från mitten av 1700-talet och under 1800-talet upprättades kartor över det första moderna skiftet; storskiftet. Målet var bl a att samla böndernas tegar inom ett och samma område och att fördela de bra och dåliga jordarna mellan gårdarna. Tidigare kunde ett hemman ha sin brukbara jord spridd över socknen eller byn. Man lyckades dock inte helt och hållet med att samla ihop åkermarken under storskiftet. Sammanlagt karterades ca 40 000 enheter i hela Sverige.
Skalan på kartorna ligger vanligen på 1:4000, men ibland förekommer skalan 1:2000 för inägomarken och 1:8000 för utägomarken. Liksom skattläggningskartorna är dessa exemplar färggranna, men pastellerna har bytts ut mot skarpare färgtoner. Inägomarken karterades noggrannare än utägomarken.

Du hittar mera kartor på lantmäteriets hemsida  http://www.lantmateriet.se/Kartor-och-geografisk-information/Historiska-kartor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar