Symbolisk invigning av tjärdalen väster om Svarvaremålen,
hoppas att några uppskattar denna restaurering av tjärdalen och kanske kan få
en bild hur det gick till att framställa
tjära ut i skogarna under framförallt 1700-1800-talet, tjäran var ett ekonomiskt
viktigt tillskott till gården. Det var vanligt ut i skogarna förr i tiden, men
kan vara svårt för ett oinvigt öga att se dessa tjärdalar idag, gemensamt för
tjärdalens placering var att det alltid låg i en backe där man grävde ur en dal och sedan byggde upp ett mothåll av
stockar så att det fick formen som en tratt.
När själva dalen var klar började arbetet på hösten med att
samla ihop gamla stubbar från tall som man bröt upp ur marken, när vintern kom
med sträng kyla klyvde man med yxor stubbarna till stora bitar, anledningen att
man gjorde detta på vintern var att stubben sprack lättare när den var frusen.
När våren kom och stubbveden hade torkat finfördelades dessa till en storlek
som ett litet vedträ och fick torka ytterligare. När tjärveden var helt torr så
fyllde man dalen med tjärveden som omsorgsfullt staplades till formen som en
kulle, en tjärdal i storlek med denna vid Svarvaremålen gick det åt ca 5 kubik famn tjärved(en famn är 180 cm) varje famn gav
ca 2 tunnor tjära. När all ved var på plats i dalen täckte man veden med grästorv
och jord så att den blev helt tät från
syretillförsel man lämnade dock i marknivå ett tiotal öppningar på 30 x 30
cm fria från torv.
Man inväntade sedan en fin sommarkväll fri från vind då man
tände veden i de tiotal öppningar man
lämnat fria från torv. efter ett par timmar när tjärveden tagit riktigt eld
täppte man även till dessa med torv så att elden bara pyrde. Man vaktade sedan
dalen så att det inte slog upp några lågor för då täppte man genast till med
torv/jord. Efter 10-20 timmar kom den första tjäran rinnande ur dalens botten
där man sedan hade en träränna på ett par meter som ledde tjäran till en
trätunna på 125 liter. det tog 4-6 dagar innan all tjära hade pressats ut av
värmen, hela tiden vaktades dalen av ett par man som bytte tunnor och så såg
till att inga lågor slog upp. När tjärdalen var färdigbränd så hade man fått ut
ca 5-6 tunnor tjära, det blev även en del kol kvar som kallades dalkol detta
kol var eftertraktat av smeder. En tunna tjära fick man ca 20:- för i slutet på
1800-talet (ett dagsverk gav ca 1:-). Tjäran var under 1800-talet Sveriges
största exportvara, man exporterade som mest årligen 225.000 tunnor, främst
till sjödestinationsländer som England och Holland.
Man räknade med att det gick åt ca 60 mansdagar till en
tjärdal av denna storlek
Välkommen att besöka vår tjärdal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar