Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





torsdag 7 september 2017

Jordkulan tillåter inte livesändning

I går var det tänkt att Sveriges Radio P 4 Kalmar skulle sända live från vår jordkulan i Vargsmåla med anledning av att P4 Kalamr firar 40 år och att vi har blivit tipsad om en av de 40 platser  som är sevärda.
Men någon högre makt tyckte inte det passade in i denna lugna och stressfria miljö, så efter 3 försök att sända direkt ut i etern så "bandade" man inslaget som går att lyssna på i efterhand. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6771064
Så de som vill kan i lugn och ro lyssna på eftersädningen som var kl 17.10 (7 sep.)


1 kommentar:

  1. Hej igen! Fredrik här, om ni minns, som hittade en trolig hyresgäst i jordkulan eller däromkring. Jo, i Kalmar Län 1965 har Otto Svennebring, kyrkoherde i Arby, skrivit åtskilliga sidor om jordkulor. Artikeln är svår att sammanfatta, men två tankar han har är, att många jordkulors början var fornåldrig myrmalmsbränning och liknande samt att byggnadsstilen "jordkule-stenstugo" upphörde omkring 1830, när arbetsgivare och andra ersatte dem med torp. Han redovisar flera jordkulor i sin närhet, Påryd, Karlslunda, Pukaberg etc.

    SvaraRadera