Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





onsdag 10 oktober 2018

Slipet har sin plats.


Mitt på gårdsplan har slipstenen sin plats. Numera används inte slipstenen så ofta, förr användes den kontinuerligt för att skärpa yxor, knivar, liar, stämjärn, skäror mm, vikten av att de var ordentligt vassa var livsviktigt, de arbeten man utförde med dessa  redskap var tillräckligt arbetskrävande ändå. 

Slipsten behöver lite omvårdnad ändå av olika anledningar, ett kan vara att slipstenen inte är riktigt centrerad på axeln vilket oftast berodde på att slipsten fick stå i vattnet för länge och då blev sten mjuk där. Nu är den centrerad på sin axel så nu hoppas vi den klara sig en tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar