Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





onsdag 28 november 2018

Ute på hal is

Isen har lagt sig  på Hultebäan efter några nätters kyla neråt 7-8 grader minus, så nu får båten vara ute på hal is medan Svenne och jag drar den från land till vår upptagningsplats vid Hornet.

söndag 25 november 2018

Byforskning



Historiken Per Melin  har under åtta måndagar hållt i trådarna om byforskning, vid sin sida har han haft hjälp av Staffan Brattström och Rolf Jansson . Vi har varit 20 personer som sugit till oss av deras kunskap, vi har dykt ner i laga skifte och stora skifteskartor och dess  reformer.
Per Melin


De har delat med sig av kunskapen hur vi hittar husförhören,  fornsök,  lagfarter, boskapslängder mm , ja det mesta finns idag digitaliserat på nätet bara vi ger oss tid att leta. Självklart är det kring vår by Vargsmåla som jag forskat

Kartorna från laga skifte och stora skifte är ett riktigt konstnärligt mästerskap, där lantmätaren med relativt enkla medel avbildade våra marker mycket noggrant utan att kunna se det från ovan som vi idag kan göra via sattelitbilder. Av Rolf fick vi just en sådan karta från laga skifte  år 1865 ett riktigt mästerverk, hur kunde de för hand rita och måla alla dess små tegar och numrera alla ?


söndag 18 november 2018

Om det blir en knipa



Ja det återstår att se om denna tilltänkta bostad duger till det. Eller blir det en kattuggla, skillnaden i teorin om hur en holk ska vara för dessa individer är inte stor. det som vi nu tror är att vattnet i dammen ska dra till sig någon knipa förhoppningsvis.

Knipan är vad man kallar en hålbyggare. Det innebär att hon inte lägger sitt bo öppet, utan vill ha skydd för sig och sin skatt i en hålighet. Förr innan skogen brukades som den gör idag fanns det gott om boplatser i ihåliga gamla träd, men dag är bristen på boplatser svår och det kan bli hårda strider mellan rivaliserande hannar om de bon som finns. 

Honan lägger 6-12 ägg i april-maj. Honan ruvar, ruvningstid 27-32 dygn. Ungarna är kvar i boet 1-1,5 dygn och lämnar boet genom att hoppa ner.  Ungarna söker själv sin egen föda redan som mycket unga, men håller sig i början nära honan. Halvvuxna ungar lever ensamma. Ungarna lär sig flyga som 2 månader gamla.

onsdag 14 november 2018

Ute på egen hand

Det får man nog säga om dessa tre  som mitt på dagen, två dagar i rad är ute och käkar lite.  Men de är ju inte så gamla än så de har väl inte lärt sig än, men föförstånd har de i alla fall trots sin ålder.

torsdag 8 november 2018

Numera vanlig syn

För 20 år sedan höjde man på ögonbrynen, numera ser man nästan alltid någon tjäder när man kör vägarna
Frågan varför man ser så mycket tjäder längs grusvägarna är inte helt lätt att besvara. Den vanligaste förklaringen brukar dock vara att fåglarna där har goda möjligheter att plocka i sig gruskorn.
Tjädern har normalt gruskorn i sin muskelmage. Dessa gruskorn hjälper till att sönderdela födan i muskelmagen. Mängden gruskorn varierar med årstiden. Under sommaren är grusmängden liten, men under vintern kan innehållet variera mellan 30 och 70 gram hos svenska tjädertuppar enligt uppgift. Under vintern äter ju tjädern huvudsakligen tallbarr, men under sommaren ofta örter och bär, vilka är mjukare och lättare att sönderdela än vinterfödan.
Tjäderhönor vid "brända kartongerna"