Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 16 juni 2019

100 års omloppstid.




I början på 1900-talet avverkade Axel och Gerda skogen till vänster om backen ner till våra mossa vid Hakgöl, man kallade det att man dimensionshögg, man avverkade alla träd som var grövre än 12 cm i brösthöjd, resten fick stå kvar för tillväxt.
När vi tog över gården efter Bengt  1990 så gjorde vi vår första avverkning  just till vänster om backen ner till våra mossar, då var tallarna ungefär 35 cm i brösthöjd, här nedan ser vi Bengt som hjälper oss att hugga bort alla undertryckta granarna och tallarna inför slutavverkningen



Nu har det gått nästan 30 år sedan vi planterade ny tall och just nu gör vi den sista röjningen innan gallringen som kanske ska ske om 5 år. Ungefär 12 cm i brösthöjd är tallarna idag dvs att det tar ungefär 100 år.

Mycket är sig likt även om bensindunken har bleknat i färgen så bleknar inte minnena  av allt skogsjobb du pappa gjorde på gården,  intresset för skogen blir bara större och större desto äldre man blir
 

1 kommentar: