Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 8 maj 2022

Central plats

Får besök av kusin Gert-Erik denna fina vårdag, vi tar oss till en plats som för var central, nu väldigt avlägsen. Vi kallar det Torpet , dvs mossarna vid Hakgöl, här skördades mossarna med bla havre och hö, kreaturen fick också gå här på bete och det livsnödvändiga vattnet för djuren var i cementkar som vi här ser på bilden (Hakgöl i bakgrunden). Att låta djur dricka ur göl var otänkbart då det inte finns några fast kanter utan bara gungfly runt större del av gölen.
När man är vid Hakgöl dyker alltid samtalsämnet upp om fiske, här metades abbore förr eller så var det stålmjärden som kläddes in i granris och sedan sänktes ned i vattnet. Ja det är mycket minnen som dyker upp när vi trampar före detta Axel och Gerdas marker, tack bästa kusin för värdefull tid denna fina dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar