Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





tisdag 30 juli 2024

Brunnssvängel

Vattenbrunnen ofta den centrala platsen på gården, det var där allt utgick från, skulle du slipa lien så behövdes vatten, rengöra mjölkspannen, koka grispotatis, vattna grönsakerna och självklart vatten till alla djuren och oss själva. Vet att Bengt på sommaren med en lina mätte hur mycket vatten som fanns kvar, man slösade inte med vattnet i onödan.
Brunnen på ovanstående bild var vid kokhuset, där vi kokte grispotatis, den brunnen användes för att dryga ut dricksvattenbrunnen som finns vid huset.
Brunnssvängel som nu är åter på plats var ett enkelt hjälpmedel för att ta upp vatten, den var noga avvägd så att du fick dra i stången för att sänka ner spannet i brunnen , när den sedan skulle dras upp så var det inte stor kraft som behövdes för att lyfta upp spannet.
Låsanordningen för spannet har en genial lösning som med största sannolikhet tillverkats av Tage Lindquist vid hans smedja i Eskilsryd

söndag 28 juli 2024

Slåtter

Så var det dax för årets slåtter, i år var der tjokt gräs, växtligheten har varit god, det har kommit lite regn med jämna mellanrum från ovan.

tisdag 23 juli 2024

Hornet

Hornet heter Hultebreans västra del som så här fina dagar drar till sig många badgäster.

söndag 21 juli 2024

Hjort

Obervationerna av dovhjort har varit förhållandevis ofta nu på sommarhalvhåret. Även kronhjort finns tydligen i området skvallar åtelkameran om.

söndag 14 juli 2024

Ännu en arm borta

Inget är för evigt, nu har ytterligare en arm fått sätta livet till. Från början var det sju arma på denna björk
På 50-talet när man breddade vägen sågades en arm ner för den ansågs utgöra ett hinder för lastbilar, och med åren har den tärts av sin ålder på säkert dryga 200 år. Nu miste vi ytterligare en arm av vindens kraft, men än lever björken vidare, det finns ju ytterligare tre arma