Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





tisdag 30 juli 2024

Brunnssvängel

Vattenbrunnen ofta den centrala platsen på gården, det var där allt utgick från, skulle du slipa lien så behövdes vatten, rengöra mjölkspannen, koka grispotatis, vattna grönsakerna och självklart vatten till alla djuren och oss själva. Vet att Bengt på sommaren med en lina mätte hur mycket vatten som fanns kvar, man slösade inte med vattnet i onödan.
Brunnen på ovanstående bild var vid kokhuset, där vi kokte grispotatis, den brunnen användes för att dryga ut dricksvattenbrunnen som finns vid huset.
Brunnssvängel som nu är åter på plats var ett enkelt hjälpmedel för att ta upp vatten, den var noga avvägd så att du fick dra i stången för att sänka ner spannet i brunnen , när den sedan skulle dras upp så var det inte stor kraft som behövdes för att lyfta upp spannet.
Låsanordningen för spannet har en genial lösning som med största sannolikhet tillverkats av Tage Lindquist vid hans smedja i Eskilsryd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar