Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





måndag 12 december 2011

Kvarnens betydelse för lussekatten


I alla bondesamhällets stadier har malningen av säd varit av central betydelse. I de flesta kulturer har också handkvarnen betraktats som en livgivare, det redskap som förvandlar säd till mjøl før vidare omvandling till bröd. Gröt och bröd var också de viktigaste inslagen i kosten.
Under dessa perioder förvarades säden vanligtvis omald på gården. Den maldes först då den skulle anvendas, och då endast så mycket som behövdes för tilfallet, till ett brödbak eller ett kok gröt. Detta innebar at malningen var ett ständigt återkommande arbetsmoment i de flesta hushåll. Handkvarnen bör ha snurrat dagligen, eller åtminstone ett flertal gånger i veckan. Rimligen bör handkvarnen ha varit en av de mer centrala punkterna i hushållet, helt i jämförelse med brunnen och härden.
Peter Carelli
Arkeologiska institutionen, Lunds Universitet.
Kvarnens stenar är normalt två stora runda kvarnstenar läggs ovanpå varandra, den understa ligger still och den översta är rörlig. Den översta stenen dras runt i detta fall med handkraft. Mellan kvarnstenarna häller man sakta säden och mal den till mjöl så att man kan baka bröd. Kvarnstenens ursprung är omtvistat. Bland våra förfäder kan stenen kommit från Öland eller möjligen från "egen produktion". Vad vi med säkerhet vet det är att Nils Waspers stenar (se bild) ansågs mala på ett mycket bra sätt.
Saffran så är och har varit en dyr produkt. Mindre känt är kanske var saffran odlas och hur, här kommer lite om detta;
"Att se saffran skördas och beredas är en mycket naturnära upplevelse. Saffransböndernas varsamma och vördnadsfulla hantering liksom kulturen kring saffran i La Mancha-området i Spanien skapar stor respekt för denna speciella krydda. Och vackert är det dessutom att se de lila fälten med blommande saffranskrokusar vilka är grunden bakom denna exklusiva och mytomspunna krydda.
La Mancha-området, som anses producera den högsta kvaliteten på saffran i världen, ligger på det spanska höglandet syd - sydost om Madrid och fram till ca 100 km nordväst om Alicante."
"Det är bara ca 14 dagar per år som saffran skördas, kring månadsskiftet oktober - november blommar saffranskrokusen. Den lilla irissläktingen är ca 20 cm hög och har en intensivt blåviolett blomma. Den har 3 ståndare och en pistill med ett gult stift. Överst på stiftet sitter 3 trattformade märkesflikar. Det är dessa orangeröda så kallade pistillmärken eller pistiller som är själva saffranskryddan. Det är pistillernas vattenlösliga färgämne som ger den karakteristiska gulröda färgen."
http://www.pafageln-saffran.com/om/skord/skord.html

Om vi får tro pappa, och det får vi, så lämnade de ofta bröd och kakor till Nils W, troligen även lussekatter.
Det var vårt bidrag till kunskap om lussekatter och kvarnstenar.
Trevlig Lucia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar