Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 2 juni 2013

Tusenbröder och storebror

Teori om tusenbröder;
Vi säger att vi har en grupp på 20 tusenbröder runt decimetern som har blivit ca. 15 år pga. den låga ämnesomsättningen. De lever på små insekter och är inte stora pga. matbristen, på våren när de leker äter de sin egen avkomma när den kläcks och håller på så under en tid, vi går 5 år framåt, Tusenbröderna håller fortfarande på på samma sätt men de börjar bli äldre.
Fem år senare har 10 av 20st dött. Nu när leken kommer är ju inte bröderna lika många så bara hälften av deras rom äts upp och hälften överlever och får 1 eller 2 somrar på nacken. Nu börjar de visa sig och de tidigare små 10centimeterna blir större och större då de kalasar på småfisken. Snart kan de i sin tur äta tusenbröder och nu har vi stora monsterabborrar i småsjön. De är dock gamla och ska snart dö ut. Då börjar processen om och tusenbröder kläcks och leker, och det ska ta ca. 30 år innan storabborren visar sig igen.
Teori om storebror:
Han har handduken som skydd för alla myggorna och för att verka ungdomlig har han lurar i öronen. Innan fotografen kom var handduken placerad på flinten men det fick inte fotograferas!

Om du vill frälsa någon på abborre använd ett recept som jag lärde av Fredriks mormor och som även finns på www.recept.nu;

Gör så här
1. Rensa, fjälla och skölj abborrarna. Bre ett lager smör i bottnen av en kastrull. Strö på mjölet, hälften av dillen och persiljan. Ställ abborrarna med magen ner och tätt intill varandra.
2. Lägg på resten av smöret, dill och persilja. Häll på vattnet, salta, peppra och lägg på ett tättslutande lock. Låt koka på svag värme knappt 30 minuter.
3. Lägg upp fisken på fat, slå på såsen med örterna och servera med rykande het potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar