Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





tisdag 28 januari 2014

Axel var en barmhärtig man.



Det kanske ni förstår om ni läser följande.
Karl-Gustav Joelsson (Roland Elmgrens morfar) for till Minneapolis i USA för att finna lyckan i pengar med att jobba i gruvor, spränga tunnlar i bergen för järnvägsbyggen, vid sekelskiftet 18-1900-talet.


Karl-Gustav jobbade vid ett järnvägsbygge, när han skulle hämta dynamit som låg i närheten av elden för att tina (den hade frusit i kylan), då olyckan var framme, när Karl-Gustav tog i dynamiten exploderade en stor mängd dynamit, han kastades iväg en bra bit av explosionen, skadorna blev omfattande i ansiktet, han miste till stora delar synen på båda ögonen, båda händerna med underarmar och hörseln blev kraftigt nedsatt

Karl-Gustav kom hem till Sverige, Ödevata , och Hökamålen där han bodde, men på den tiden fanns det inget skyddsnät i form av försäkringar som täckte sådan här arbetsolyckor.

Karl-Gustav gifte sig och fick  2 barn, frun gick dock bort i unga år och  hans nioåriga  flicka Elsa  tog då om hand Karl-Gustav , som inte kunde göra någonting själv utan sina händer och armar.Elsa vårdade Karl-Gustav alla dagar i veckan , år ut och år in.


Och det är nu som vår farfar Axel Petersson på Målen kommer in i bilden i början på 1900-talet tillsammans med (vår kände fotbollspelare i Kalmar FF Måns Söderqvist`s farfars far) Oskar Söderqvist från Ödevata, Oskar skev en dikt som handlade om Karl-Gustavs öde, den dikten tryckes de upp i en folder som vår farfar Axel och Karl-Gustav åkte omkring och sålde på marknader, på tåget till och från Nybro, och folk runt om i bygden, foldern kostade 25 öre och gick oavkortat till Karl-Gustavs levende.

Elsa Elmgren uppmärksammades i veckotidningen Se år 1950 för hennes stora och kärleksfulla vårdinsats på sin far, några av bilderna som publicerades i Se, ser ni här ovan.
 





3 kommentarer:

  1. Hej. Kul att läsa om min Farmor Elsa. Har hört historien, men ej sett bilderna innan. Tack!
    MVH, Jonas Elmgren

    SvaraRadera
  2. Hej Jonas , roligt att du hittat vår blogg. Lite nyfiken är jag , vad heter din far ?
    Händelsen ovan har jag hört av olika personer och framförallt av Roland som hjälpt mig så allt skulle stämma vad jag skrivit. Det är ju så här vi kan föra historien vidare genertion efter generation

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är riktigt kul att höra gamla historier. Min far är Johnny Elmgren. En fråga, går det att hyra jordkulan en helg? jonaselmgren@gmail.com

      Radera