Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 28 september 2014

Vi är samlade

Vi är alla samlade i "vår skog". En dag som vi kommer att minnas.

lördag 20 september 2014

Nu har det varit Indiansommar

Indiansommar är ett uttryck för en längre period med soligt och varmt väder som inträffar efter att höstens första nattfrost har anlänt. Indiansommar kan inträffa när som helst från september till början av december.
Uttrycket är amerikanskt men det finns två teorier till dess ursprung. Antingen härstammar det från en stabil och varm period under hösten då Nordamerikas indianer gärna höll på med buffeljakt. Eller så härstammar uttrycket från den brittiska kolonialtiden i Indien och syftar då på den stabila och varma period som följer efter sommarmonsunen.
Vad som däremot är den rätta teorin är oklart…

Badplatsen Hornet


Skillnaden mellan brittsommar som vi också brukar säga om en varm period och indiansommar ligger i att indiansommaren inte är knuten till en speciell dag i almanackan. Brittsommaren är ju knuten till tiden kring Birgittadagen den 7 oktober.

onsdag 17 september 2014

De är många



Det är gott om dom, svampar i alla dess slag. Att kantarellen är en uppskattad läckerhet är ingen nyhet, men det finns också många andra svampsorter som är minst lika delikata och värda att uppmärksammas

Lika många eller fler av den så kallade älgflugan går en inte förbi när man ska plocka svamp.Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar. Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. När den hittar sitt byte, då tappar den vingarna och sticker sig fast likt en fästing.
Ska man tro de gamla (och det ska man) så älgarna inte långt borta när det finns gott om flugan.

  

lördag 13 september 2014

Skogsarbetet



Själverksamme Bosse Karlsson jobbar vid kolungnen, dock inte med kolning som vår far Bengt och Einars bror Alf jobbade med runt krigsåren. Bosse ser till att med sin skotare få ut sviterna av de kraftiga vindar som dragit fram i Vargsmålas skogar 


Det finns ca 350.000 privata skogsägare i Sverige, 65 % utför själva praktiska arbeten på sin egna skogsfastighet, denna självverksamhet står årligen för 14 miljoner arbetstimmar vilket motsvarar 50 %  av den totala arbetstid inom svensk skogsbruk

måndag 8 september 2014

Svamparna, var finns dom ?

Ja det vet Jonny och Gunilla, och svamp ska naturligtvis plockas i korg precis så så reglerna säger.
Men ska sanningen fram var svampen finns, så tar de hjälp av Jessica för hon vet.
Och de hittar Karl Johan, kantareller och fårticka