Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





onsdag 17 september 2014

De är många



Det är gott om dom, svampar i alla dess slag. Att kantarellen är en uppskattad läckerhet är ingen nyhet, men det finns också många andra svampsorter som är minst lika delikata och värda att uppmärksammas

Lika många eller fler av den så kallade älgflugan går en inte förbi när man ska plocka svamp.Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar. Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. När den hittar sitt byte, då tappar den vingarna och sticker sig fast likt en fästing.
Ska man tro de gamla (och det ska man) så älgarna inte långt borta när det finns gott om flugan.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar