Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





lördag 20 september 2014

Nu har det varit Indiansommar

Indiansommar är ett uttryck för en längre period med soligt och varmt väder som inträffar efter att höstens första nattfrost har anlänt. Indiansommar kan inträffa när som helst från september till början av december.
Uttrycket är amerikanskt men det finns två teorier till dess ursprung. Antingen härstammar det från en stabil och varm period under hösten då Nordamerikas indianer gärna höll på med buffeljakt. Eller så härstammar uttrycket från den brittiska kolonialtiden i Indien och syftar då på den stabila och varma period som följer efter sommarmonsunen.
Vad som däremot är den rätta teorin är oklart…

Badplatsen Hornet


Skillnaden mellan brittsommar som vi också brukar säga om en varm period och indiansommar ligger i att indiansommaren inte är knuten till en speciell dag i almanackan. Brittsommaren är ju knuten till tiden kring Birgittadagen den 7 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar