Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





fredag 6 maj 2016

Göken har kommit

Göken känns framför allt igen på sitt lockläte, ett tvåstavigt «ko-ko». Under våren och försommaren gal hanen för att locka till sig honor. Arten är också känd för att honan lägger sina ägg i andra småfåglars bon, så kallad häckningsparasitism.

Honan lägger ett ägg i varje bo hos någon småfågel som har ägg som har samma utseende som hennes egna. Under en säsong kan hon lägga upp till 25 ägg i olika bon. Samtidigt som hon lägger ett ägg tar hon bort ett av värdfågelns (på mindre än 1 minut)  ägg för att värdparet inte ska märka något.
Gökägget utvecklas snabbt och kläcks ofta före värdfågelns ägg. Gökungen kastar ut de andra äggen eller ungarna för att ensam få all mat som fosterföräldrarna kommer till boet med. Den snabbväxande gökungen växer ofta om sina fosterföräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar