Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





torsdag 19 maj 2016

Kampen har börjat



I råbockens värld är det mycket kamp. Det är först en kamp om födan, sedan om reviret och getterna. Och det är just denna konkurrens med andra rådjur som gör att råbockarna börjar hävda revir. Främst tror man att revirbeteendet kommer av att bocken vill säkerställa ett område där han har monopol på getterna






Mycket tid läggs på att markera upp området – att tala om för andra djur att här är mitt område. Detta sker främst genom två olika slags mark­eringar: skrapa upp marken med framklövarna och flänga av barken på små träd med hornen. På båda sätten lägger rådjuret ut doftspår. Det finns doftkörtlar i såväl klövar som vid hornbasen.
I ängen , söder om ladugården


Den ettåriga bocken har inget revir. Han får hålla sig undan revirbocken och tillbringar mest tid i gränstrakter mellan revir. Blir ettåringen upptäckt jagas han iväg. Men jakterna är oftast halvhjärtade, i relation till vad som händer då en starkare bock dyker upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar