Denna berättelse tilldrar sig under åren 1800 till 1851 i socknarna Karlslunda, Mortorp och Oskar i Småland. Elsa Maria Otto har forskat i gamla anteckningar och domböcker och de flesta händelser i romanen har ägt rum i verkligheten. Den har därför fått en dokumentär prägel.
Under 1800-talets första hälft var det inte gott att leva. Visst fanns det några någorlunda välbärgade bönder, men resten var småtorpare, bakstugusittare och fattighjon.
Elsa Maria Ottos berättelse om vad som händer där inne i skogsmörkret just vid den här tiden är kulturhistoria, pålitlig, mästerligt återgiven, men eftersom hon dessutom är en skönlitterär författare blir resultatet dubbelt intressant.
Historien om den fula Emma, Gångare-Karolinas dotter, som tog spirhuggaren Elias från den sköna pigan Emilias längtande famn, och som drabbades av så många bekymmer i den torftiga backstugan - det är vackert och gripande alltihop, mitt i det smärtsamma.
Med sitt märkliga kunnande om det förgångna, med sin medkänsla och sin intensitet, tar Elsa Maria Otto oss i kragen och placerar oss rakt ner i miljön, så handfast att vi tvingas leva i den, och bli ett med den.´
Ett hjärtligt TACK till denna besökare vid jordkulan som lämnat denna bok , det känns som berättelsen i boken skulle vara hämtad härifrån Svarvaremålen - Vargsmåla
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar