Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 19 juni 2016

Haralds såg

Många ha hört talas om Haralds såg men få har sett den. En av dom som sett den och minns den är Ingvar Malmqvist Lindås som här syns på bild.
Sågen drevs av en tändkulemotor, Ingvar håller här i kylanordningen till vattnet som kylde motor, detta är ett av de få spår som finns av sågen som troligen byggdes i slutet på 40-talet och var verksam till 1965.  Andra spår är ställningen som tändkulemotorn stod på.
Harald var uppfinningsrik och var duktig på allt vad motorer hette vilket även avspeglades på hans pojk Göte. Deras bilintresse kan synas i anslutning till där sågen låg, där en Wolkswagen fått sin sista vila.

Andra sysslor som Harald utövade var frisör, däribland kan än idag Roland Elmgren berätta att han gick från Hökamålen till Harald på Mossmålen för att bli klippt. Priset för en klippning var 50 öre. Harald med fru Elsa flyttade sedan i mitten på 60-talet till Eskilsryd där han drev en bilverkstad. 1981 sålde Harald fastigheten Mossmålen till vår far Bengt.

3 kommentarer:

  1. Hej kul att ni skrivit om min mormor och morfar, folkan på bilden pepprade morfar och jag med hagelgevär när vi jagade morkullor Mvh Jörgen Jonsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jörgen roligt att du följer oss på Wargsmålabloggen. Hade varit värdefullt om man kunde hittat någon bild på sågen och på Harald, det är inget du sitter inne med ?

      Radera
    2. Tror jag kan sett något på sågen kan ha en del andra roliga i gömmorna återkommer när jag rotat runt Mvh Jörgen

      Radera