Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





söndag 9 december 2018

Skogvaktare Karlsson



Ja, så sa man i folkmun, om Gerhard Karlsson på Snällamålen. Har bara svaga minnesbilder av honom, han gick hastigt bort 1967.  Men långt senare hörde man Valle, Bengt, Einar och Ingvar berätta många glada historier om skogvaktare  Karlsson. När jag för snart ett år sedan var hos Roland Elmgren i Nybro så dök det upp en historia som jag hört ett antal gånger tidigare. Tänker att det är dax och sätta den " i verket" så att man minns den, och att andra kan ta del av denna händelse. Har även fått den bekräftad av Irene på Snällamålen att händelsen har ägt rum, man kan ju annars tro att det bara är en hopdiktad historia men så är inte fallet.
Gerhard Karlsson


Skogvaktare Karlsson och " Fritte i gatan" begav sig en lördagskväll  till en dansplats, som fortskaffningsmedel så hade Karlsson en Harley Davidson motorcykel med sidovagn. Under kvällens lopp så förstärkte både Karlsson och Fritte sig med lite starkare drycker, vilket de oftast väl tålde.  Framåt natten när dansen var slut så bar det iväg hemåt, Karlsson körde motorcykeln och Fritte satt sig i sidovagnen. Harley Davidssons motorcyklar har ju alltid varit kända för hög komfort, så det gick inte så länge på de krokiga grusvägarna förrän Fritte somnade i sidovagnen. Karlsson körde vant sin motorcykel (men med lite tunnelseende) på de smala ringlande grusvägarna , när han kommer hem till där Fritte bodde så stannade Karlsson sin motorcykel och sa ,  - nu är du hemma Fritte, var på Karlsson samtidigt  ska titta ner på Fritte och finner till sin förvåning att sidovagnen saknas.
Karlsson gjorde det som alla skulle ha gjort, han kör samma väg tillbaka och finner efter någon kilometer sidovagnen inkörd mot en grindstolpen (Karlsson hade missbedömt bredden på grindhålet) ,  Fritte verkar inte besvärad över vad som hänt för han sover gott fortfarande. Karlsson häktar på sidovagnen och kör på nytt hemåt , nu håller han ett öga på sidovagnen i mellanåt. När han på nytt kommer hem till där Fritte bodde så får Karlsson skaka liv i Fritte, och med orden -nu är du hemma Fritte, varpå Fritte stiger ur sidovagnen och tackar så  mycket för skjutsen, som om inget speciellt hade hänt.

Händelsen  utspelade sig i mitten på 1900-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar