Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





lördag 1 maj 2010

När april blir maj


Primulaceae

Gullvivan hör till de vackraste och mest välkända vårblommorna. Ett av dess många namn, majnycklar, syftar på blomställningens likhet med en nyckelknippa. Det motsvarande tyska namnet, Himmelsschlüsselchen, användes av Hildegard av Bingen när hon på 1100-talet rekommenderade örten mot melankoli.

Inom medicinen har framför allt gullvivans jordstam kommit till användning. Den har använts som slemlösande medel vid hosta och bronkit och verkar även urin- och svettdrivande. Samma egenskaper och användningsområde har den närbesläktade arten lundviva, Primula elatior, som förekommer mycket sällsynt i sydligaste Sverige. Även gullvivans blommor och blad har använts som urindrivande och avförande medel. Av blommorna kan man inte bara bereda ett mycket aromatiskt slemlösande te utan även framställa välsmakande konfekt. De slemlösande Verispastiller som under de båda världskrigen fick ersätta senegarot bereddes av gullvivans rot.

Det finns ca 25 syrenarter i Europa-Asien. Syrener tillhör familjen Oleaceae, syrenväxter, dit till exempel oliv, ask och liguster också hör.
I Europa finns två vilda syrenarter: Syringa vulgaris, bondsyren och Syringa josikea, ungersk syren. Båda arterna förekommer i Östra och Centrala Europa. Bondsyrenen är mycket variabel och det finns ett stort antal varieteter beskrivna. Från framför allt bondsyren, har man fått fram mer än 2000 syrensorter.

Sugen på gäddfärs?
http://www.alltommat.se/recept/g%C3%A4ddf%C3%A4rs-med-kr%C3%A4ftstj%C3%A4rtar-13490/

Världens mest kända myt om gäddor har sitt ursprung i Tyskland, år 1497. De påstås att en så enorm gädda, med en längd på 5,8 meter och en vikt på hela 250 kilogram, drogs upp. Vid närmare studier så visade det sig dock att själva huvudet kom från en stor gädda, men att resterande av skelettet var sammansatt utav flera gäddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar