Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





fredag 29 april 2011

Gädda och Gjuse



Andreas och jag var ute och lärde Svenne en del om fiske, som ni alla ser hade han väldigt bra lärare.
Till och med en fiskgjuse blev imponerad och kretsade i vårsolen över oss.
Fiskgjuse enligt wikipedia.se (Pandion haliaetus) är den enda arten i familjen fiskgjusar (Pandionidae). Den är en medelstor, långvingad rovfågel som lever uteslutande av fisk som den tar i vattenytan.Fågeln är lätt att identifiera på grund av utseendet. Den har ljus, nästan vit, undersida med tydligt markerade mörka "knogar" vid vingarnas framkant, svart nacke och översida på vingarna. Ovansidan är spräcklig i brunt, svart och vitt och bakhuvudet pryds av en yvig tofs. Den blir 55–60 cm lång, med ett vingspann på 145–170 cm. Den väger 1400–2000 gram.Fiskgjusen är väl anpassad till sitt levnadssätt, med yttertår som vänds bakåt, näsborrar som kan stängas, och vassa fjälliga tår som hjälper den att hålla fast fångade byten. När bytet fångats vänds det alltid med huvudet framåt, för att minska luftmotståndet. Bytet brukar generellt väga cirka 150–300 gram och mäter omkring 25–35 cm, men kan variera från 50 till 2000 gram.
Om bytet är alltför stort orkar fågeln inte flyga vidare, och om den då inte släpper greppet om fisken, kan denna dra ner fågeln under vattnet, med resultat att fågeln dränks.
Trots att fiskgjusen uteslutande lever av fisk är det inte ovanligt att den häckar flera kilometer från närmaste sjö, långt inne i skogen i breda trädkronor, företrädesvis tallar. Hanen har alltid samma boplats år efter år – även om den inte lyckas attrahera någon hona – medan honorna byter boplats.
Fiksgjuse under bobygge.
Fiskgjusen häckar vid sötvattensjöar och ibland nära bräckt vatten kring kusterna. Honan lägger 3–4 ägg i slutet av april, och förlitar sig på boets konstruktion för att kunna upprätthålla rätt temperatur i boet. Äggen är kanelfärgade och ungefär lika stora som hönsägg (60 × 45 mm) och väger omkring 65 gram. Honan ruvar i cirka fem veckor, och de nykläckta ungarna väger 50–60 gram. Ungarna är flygfärdiga inom åtta veckor. Vid brist på föda överlever ofta endast den först kläckta ungen, och honan kan då mata den största ungen med den svagare. Efter parbildningen brukar föräldrarna hålla samman hela livet. Fiskgjusen blir vanligtvis 20–25 år gammal.
Vissa hanar av fiskgjuse stannar kvar i sitt vinterkvarter ett helt år för att rugga sina fjädrar.
Spinnfiske.net skriver följande om gädda;
Gäddan är vår viktigaste söt- och bräckvattensfisk och förekommer allmänt i insjöar samt vid Bottniska vikens och Östersjöns kuster.
Storlek:
En gädda kan på ett år bli ett 12-18 cm, efter 4 år, 45-50 cm och ca 0,5 kg. En gädda som är 1 m lång och väger ca 8 kg brukar vara ungefär 10 år gammal. Den kan bli upp till 15 år - sällsynt över 30 år - 1,3 m lång och väga över 20 kg. Honorna är störst; En stor hanne väger sällan mer än 2,5-3 kg, medan honorna kan nå vikter på 10-20 kg.
Svenska rekordet är 19,34 kg, fångad i Vättern.
Leken:
Könsmognaden inträder vid 2-3 års ålder, honorna ett år senare. Leken sker tidigt på våren på grunt vatten, ofta på översvämmade stränder. Honorna lägger upp till 250 000 romkorn, 2,5-3 mm stora. Först leker "isgäddorna", när isen släpper från land, sedan "frögäddorna", sist "blomstergäddorna" i maj. De största gäddorna, "lövgäddorna" leker bland dom sista.
Födan:
Är en utpräglad rovfisk redan vid några cm Gäddan är en rovfisk som äter alla slags fiskar - även andra gäddor - grodor och ibland mindre fåglar och däggdjur. Bytet tas från sidan och sväljs med huvudet först.

Gäddtag (när många gäddor äter någorlunda samtidigt) brukar inträffa var 14: e dag och kan vara ett par dagar. Kan rubbas någon dag vid ogynnsamt väder, eller vid särdeles gynnsamt väder. På olika sidor av sjön kan det vara förskjutet ett par dagar.
Gäddan ömsar/byter sina tänder kontinuerligt under hela året. Den har dock minst 3/4 av sina tänder kvar att äta med.
Tillhåll:
Den håller gärna till i grunda vikar med rik vegetation och har ofta en favoritplats (revir) där den väntar på bytesdjur. Attacken kommer oftast väldigt nära platsen där gäddan har sitt gömställe. I skärgården vandrar den ofta med strömmingsstimmen. I insjöar går den om vintern ut på djupare vatten och om våren upp till sina lekplatser.
Den större gäddan är lättast att fånga vid spinnfiske, under vår och sen höst. Då vandrar den upp från djupen. Ju större gädda, desto senare kommer den upp

1 kommentar: