Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





tisdag 5 april 2011

Lite från handbok i vardagsekologi


Brunnsvård
Grundvattnets kvalitet, som är vida överlägsen ytvattnets, beror på att det skyddas från ljus samt håller låg temperatur, vilket tillsammans hindrar växt av alger och bakterier. Organiskt material har också filtrerats bort under vattnets rörelse genom sand. och jordlager. Grundvattnet förses naturligt med en nyttig mineralblandning som kroppen behöver.

Hindra föroreningar
En brunn måste på motsvarande sätt skyddas mot ljus och värme genom ett lock. Locket tillsammans med en upphöjd kant runt brunnen hindrar också att växter eller djur faller ned i brunnen och startar bakterietillväxt. Ingen aktivitet som kan riskera att förorena marken får ske i brunnens närhet, tex förvaring av oljefat, bilparkering/reparationer, dusch och tvätt.

Utforska tillrinningen
Vattnets friskhet bygger på genomflöde av nytt vatten och en brunn som inte används ofta bör spolas genom, i synnerhet om man har rörinstallationer där vattnet står still. Man bör skaffa både en jordartskarta och en berggrundskarta för att undersöka vilket tillrinningsområde ens brunn har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar