måndag 18 april 2011
Småskuren gräslök, vårkänsla
Så här beskrev Retzius år 1806 gräslök; "Finnes wild på Gottland och Öland, äfwen som på stränderne i Roslagen. Den odlas allmänneligen i kåltäppor och Köks-Trägårdar til Kökets behof, där den mycket nyttjas i Såser, äfwen som på en del orter hos allmogen den brukas i Grönkål. På någre ställen brukar Bonden äfwen at småskuren älta den in i nykärnat Smör, hwilket de i synnerhet bruka til resekost. Gräslökens bruk i Pannkakor, Äggröra, Fiskdoppa m. m. hos allmogen är nogsamt kändt. På en del ställen planterar man den såsom infattning omkring rabatter. Utan att kunna angifwa någon orsak hwarföre, brukar Bonden på åtskillige ställen at imellan den omplanterade Gräslöken betäcka jorden med små platte stenar."
Jo vi använde den småskuren i vår äggröra så det fungerar även 200 år senare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag som fick ta del av Kalles mat kan försäkra att det smakade gott efter lite arbete, att det sedan dukas med porslinet som man åt på som lite hos farfar Axel förhöjer känslan och tankarna går tillbaka 35 år. Tack för maten Kalle.
SvaraRadera