torsdag 13 december 2012
Dags för julbaket
Kommer ni ihåg det magiska då det eldades i bakugnen och bröden var på jäsning?
Dofterna som spred sig och skapade förväntan.
Ibland upplever vi att farmor, farfar, pappa, Elly och Alice svävar i Wargsmåla köket och utför sina sysslor på det sätt de alltid gjort.
När ugnen är redo för användning så byggs en brasa i dess mitt. Undvik att elda med ved från barrträd då dessa sprätter mycket och ger mindre energi än björk, asp eller ek. Ekved bör blandas ut med annan ved från lövträd då värmen annars kan bli för intensiv för ugnens murbruk.
Tänd och låt luckan stå på glänt. Underhåll denna brasa och låt den brinna rejält. Luckan stängs efterhand men inte helt om det saknas ett litet lufthål bredvid huvudluckan. Hur lång tid det tar innan man kan baka är oerhört svårt att säga. Det beror naturligtvis på ugnens storlek, draget i rökkanalen samt vilken ved som används. En ugn som är ca 130 cm djup och knappt 100 cm bred, tar ca 1,5 timme att få så varm att man kan baka tunnbröd och knäckebröd. Bröd som bara behöver bakas i max fem minuter. Större bröd med längre baktid behöver ugnen eldas i en timme innan. Här får man prova sig fram hur just ens egna ugn fungerar.
När ugnen verkar redo rakas veden bort till ugnens bakkant. Ställ vedträna på rad mot väggen och skrapa i ugnens mitt med en stålborste på skaft. Därefter kan man fukta en trasa eller handduk, som man inte är rädd om, och trä den över stålborsten. Gnugga igen för att få bort allt sot. Redo för bakning. Det spelar ingen roll vilket bröd du än tänker baka; allt som kan bakas i elektrisk ugn kan bakas i vedugn. Det gäller bara att komma underfund med eldningstider och var i ugnen bakverken ska placeras.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar