Invigning av Jordkulan

Vi är glada för det stora intresset för våra projekt att restaurera jordkulan och tjärdalen. I byn Wargsmåla finns möjligheter att få många natur och kulturupplevelser. Upptäck rester av slaggvarp, tjärdalar, gå en gölrunda eller varför inte vandra gamla kyrkvägen. Kanske vi möts då lovar vi att berätta en sann historia från byn. Alla skrönor som finns om händelser i Wargsmåla betraktar vi som absolut sanning.





måndag 17 december 2012

Julmaten serverad

Så har vi då serverat det vildas julbord; ensilage. Vad är då ensilage? Jo, det är gräs som ensilerats och som används till att mata djuren med under vintersäsongen. Men varför använder man inte hö, som man gjort sedan urminnes tider? Det kan man undra, men faktum är att ensilering egentligen är en urgammal metod att konservera gräs. Redan de gamla romarna enslierade foder till sin krigshästar som foderreserv. Då förvarade man fodret i grävda gropar utefter sina härvägar. I Sverige började man ensilera i mycket liten skala redan i början av 1900-talet men det är först på senare tid som metoden blivit vanlig genom möjligheten att använda så kallad storbal. Vad är då ensilage och hur fungerar det? I princip är ensilage inget annat än konserverat gräs som packas lufttätt i en stor plastpåse. För att konserveringsprocessen ska fungera krävs total lufttäthet. Minsta lufthål förstör konserveringen. Det händer, fast inte ofta, att fåglar hackar hål i plasten, då måste man täta hålen och det görs lämpligen med textiltejp (silvertejp). I balen finns bakterier som omvandlar kolhydrater (socker) till i första hand mjölksyra. När gräset är slaget ökar bakterierna i antal. Även sådana bakterier som inte är nyttiga, men dessa minskar snabbt när syrabildningen ökar samtidigt som ph-värdet minskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar